Zavest o literarni obliki in metafikcijski učinek ustvarjanja - Tokarz, Bożena (Primerjalna književnost, 2011)
Zavest o literarni obliki je kategorija, odgovorna za ustvarjanje in branje dela. Obsega miselno in umetniško zaznamovanost, izhajajočo iz učinkovanja konfiguracije besednih in miselnih figur v konstrukciji dela, ki je oblika pretvarjanja resničnosti v znak. Metafikcijskost pomeni ustvarjalno metodo, ki rezultira v obliki metafikcijske proze. V ustvarjalnem procesu in procesu branja ima hevristično funkcijo.
Keywords: književnost; literature; ontologija literarnega dela; intencionalnost; fiction; fikcija; metafikcija