Correlation between dry density and shrinkage in eight tropical hardwood species - Ojo, Adedeji Robert (Les (Ljubljana), 2022)
V raziskavi ocenjujemo zvezo med gostoto in krčenjem za osem tropskih lesnih vrst. Raziskali smo gostoto ter radialno, tangencialno in prostorninsko krčenje osmih tropskih lesnih vrst. Rezultati so pokazali, da je imela največjo povprečno gostoto vrsta Milicia excelsa z 900,63±50,13 kg/m3, sledijo Afzelia africana, Nesogordonia kabingaensis in Nauclea diderichii z 831,25±41,67 kg/m3, 808,75±20,88 kg/m3 in 801,88±46,40 kg /m3. Povprečna gostota za vrste Cassia simea je bila 781,88±27,71 kg/m3, Mansonia altissima 593,13±65,98 kg/m3, Sterculia tragacantha 481,25±111,73 kg/m3, medtem ko je bila najmanjša gostota opažena pri vrsti Treculia africana s 463,75±67,88 kg/m3. Največje prostorninsko krčenje je bilo zaznano pri vrsti Nesogordonia kabingaensis (14,71 ± 2,28 %), najmanjše pa pri vrsti Cassia simea (5,11 ± 2,65 %). Ugotavljamo, da obstaja šibka pozitivna korelacija med gostoto in krčenjem pri osmih tropskih vrstah listavcev.
Keywords: Afzelia africana; Cassia simea; density; gostota; krčenje; les; Mansonia altissima; Milicia excelsa; Nauclea diderichii; Nesogordonia kabingaensis; shrinkage; Sterculia tragacantha; Treculia africana; tropical hardwoods; tropski listavci; wood