Športna dejavnost za otroke in mladostnike s težjimi oblikami avtizma - Adamič, Neža (Šport (Ljubljana), 2020)
Prispevek obravnava področje temeljnih športnih dejavnosti, namenjenih otrokom s posebnimi potrebami. Otroci s težjimi oblikami avtizma pogosto ostanejo prikrajšani za prostočasne športne dejavnosti, saj so zaradi različnih neželenih vedenj ali pa nižjih intelektualnih sposobnosti težje vodljivi in se ne morejo vključevati v redne oblike športnih dejavnosti. Namen prispevka je predstaviti pomen športnih dejavnosti za otroke s težjimi oblikami avtizma ter posebnosti pri delu z omenjeno populacijo. Prikazali smo nekaj praktičnih primerov športnih dejavnosti, ki so inkluzivne in namenjene populaciji oseb s posebnimi potrebami, ki potrebujejo določene prilagoditve. Najpogostejši znaki, ki se izražajo pri otrocih z avtističnimi motnjami, so motnje v socialni interakciji in komunikaciji, zoženje interesov ter stereotipno vedenje. Zato ima šport pomembno vlogo pri socializaciji, saj praviloma po načelu enakovrednosti združuje vse, ne glede na posebne potrebe, spol, kulturo, raso... Ključno je upoštevanje zdravstvenih, telesnih in vedenjskih značilnosti otrok ter individualni pristop pri vodenju športne vadbe.
Keywords: autism; avtizem; inclusion; inkluzija; otroci s posebnimi potrebami; social skills; socialne veščine; special needs; sport; šport