Slovak scholars in Bohemia and Moravia and Czech scholars in Slovakia before and after the Battle of Biela Hora (1620) - Škovierová, Angela (Svetovi (Ljubljana), 2024)
Na podlagi večletnega raziskovanja smo uspeli sestaviti seznam relativno velikega števila večinoma protestantskih izobražencev, ki so prvotno prihajali z območja današnje Slovaške ali so pomembni v okviru slovaške kulturne zgodovine ter so v obdobju pred bitko na Beli gori (1620) živeli in delali v enem od čeških (bohemskih) ali moravskih mest. Gre za zelo raznoliko skupino humanistov, ki vključuje duhovnike, profesorje s Karlove univerze v Pragi, učitelje, pisarje, avtorje obsežnih del v latinščini ali ljudskem jeziku, mecene in lastnike zanimivih knjižnih zbirk. Članek predstavi to skupino izobražencev in natančneje opredeli njihovo versko pripadnost, kaj je vplivalo nanjo ali pa celo povzročilo, da so jo pozneje spremenili. Hkrati se članek na kratko dotakne tudi čeških izobražencev, ki so se po bitki na Beli gori zaradi spremenjenih versko-političnih okoliščin v Bohemiji preselili na območje današnje Slovaške.
Keywords: Battle of Biela Hora; Bitka Beli Gori; Czech scholars; Češka; history; izobraženci; književnost; literature; protestanti; protestantizem; protestants; religija; religion; Slovak scholars; Slovaška; zgodovina