Ustavni okviri razvoja delovnega in socialnega prava - Vodovnik, Zvone (Delavci in delodajalci, 2012)
Članek obravnava razmerje med izzivi razvoja sodobnih držav ter možnostmi odzivov delovnega in socialnega prava na te izzive. Analizira vire vrednot, ki so vsebina najvišjih pravnih aktov in ugotavlja, kako te vrednote določajo okvire razvoja pravnih vej. Glavna ugotovitev je, da upoštevanje teh okvirov daje razvoju pravnih vej relativno samostojnost v razmerju do političnega pragmatizma. V ospredju pozornosti pri tej analizi so temeljne določbe Ustave Republike Slovenije, ki so pomembne za graditev in izvajanje delovnega in socialnega prava kot tudi druga ustavna določila, izbrane norme mednarodnega prava in primeri ureditev iz primerjalnega ustavnega prava.
Keywords: človekove pravice; delovna razmerja; delovno pravo; socialna država; socialna varnost; socialno pravo; ustave