HPV in cepljenje - Pavlova, Ljupka (Placebo, 2025)
Humani papilomavirusi (HPV) so najpogostejši virusi, ki se prenašajo s spolnimi stiki in imajo ključno vlogo pri razvoju predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, anogenitalnega področja in orofarinksa. Cepljenje proti HPV predstavlja enega največjih dosežkov sodobne preventivne medicine. V članku je predstavljen celosten pregled cepiv proti HPV – od njihovega imunološkega mehanizma delovanja, klinične učinkovitosti in epidemiološkega vpliva do izzivov v dostopnosti, družbenih determinant zdravja ter prihodnosti terapevtskega cepljenja in tehnologij mRNA. Posebna pozornost je namenjena vlogi farmacevtov v razširitvi dostopa in pomembnosti pravične globalne implementacije. Eliminacija raka materničnega vratu kot javnozdravstvenega problema je uresničljiv cilj, a zahteva sistemsko integracijo znanosti, komunikacije in pravičnosti.
Keywords: cepljenje; cervical cancer; HPV; human papilloma virus; Humani papilomavirus; immunization; mRNA cepiva; mRNA vaccines; rak materničnega vratu