Frescos and graffitos as witnesses of mass death - Dugac, Željko (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 1999)
Avtor na temelju izsledkov zgodovinarjev in zdravnikov ter grafitov in fresk v istrskih cerkvah preučuje odnos tamkajšnjih prebivalcev do smrti v času velikih epidemij v 15. in 16. stoletju. Omenjeni viri nam omogočajo rekonstrukcijo podobe tedanje družbe, ko so se življenjske vrednote zelo hitro spreminjale, zmagoslavje smrti pa je bilo neogibno.
Keywords: death; smrt; cerkveno slikarstvo; epidemije; 15.st.; 16.st.; grafiti; freske; iconography; ikonografija; zgodovinski pregledi; Istra; Istria