Deformation analysis of Ratkov Laz bridge using Pelzer and IWST method - Sušić, Zoran (Geodetski vestnik, 2023)
V prispevku je obravnavana uporaba geodetskih metod deformacijske analize armiranobetonskih konstrukcij iz prednapetega betona. Na primeru mostu Ratkov Laz v Črni gori sta uporabljeni dve neodvisni metodi deformacijske analize na podlagi dveh epoh geodetskih meritev v 3D-geodetski mreži, ki je sestavljena iz referenčnega dela mreže in točk na mostu. Analizirani so bili rezultati Pelzerjeve metode (postopka Hannover) in robustne metode IWST. Čeprav so z obema metodama izračunani podobni vektorji pomikov, obstajajo nekatere razlike pri identifikaciji nestabilnih točk na mostu. Z metodo IWST je bilo kot nestabilnih identificiranih precej manj točk kot s Pelzerjevo metodo. Opisani metodi deformacijske analize sta zelo pomembni pri geodetskem opazovanju vseh vrst inženirskih objektov.
Keywords: deformacijska analiza; elektronski tahimeter; most; Pelzerjeva metoda; robustna metoda IWST