Starting points for the monitoring and evaluation of regional policy in Slovenia - Nared, Janez (Acta geographica Slovenica, 2003)
Regionalna politika predstavlja pomemben segment vplivov na spremembe prostorskih in socialnoekonomskih struktur. Ti vplivi so lahko načrtovani ali pa tudi ne, bodisi so koristni ali pa ustvarjajo celo nova neravnovesja. Da bi slednja preprečili, je treba vzpostaviti sistema spremljanja in vrednotenja regionalne politike, ki sta ključna dejavnika pri zagotavljanju kakovostnega in preudarnega izvajanja programov, ki so namenjeni pospeševanju regionalnega razvoja. dajeta namreč smrnice za korekcijo programov, obenem pa nudita tudi izhodišča za načrtovanje novih aktivnosti. Pri tem svojo funkcijo opravljata le, če je zagotovljena neodvisnost njunega izvajanja in če so mehanizmi za njuno izvedbo kvalitetno zastavljeni.
Keywords: regionalna politika; regionalni razvoj; prostorski razvoj; vrednotenje; Slovenia; Slovenija