Kdo so potomci priseljencev z območja nekdanje Jugoslavije? - Medvešek, Mojca (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2007)
Namen prispevka je poskus 'identifikacije' populacije potomcev priseljencev z območja nekdanje Jugoslavije glede na nekatere demografske in druge relevantne kazalce kot so: državljanstvo, etnična (narodna) struktura, jezik (materni in pogovorni), veroizpoved, spolna struktura, starostna struktura, izobrazbena struktura in status aktivnosti, pridobljene s popisom leta 2002. Glede na obravnavane 'objektivne' kazalnike ugotovimo dvoje: 1. obstajajo razlike med posameznimi etničnimi skupnostmi znotraj populacije potomcev priseljencev in 2. položaj potomcev priseljencev v družbeni strukturi je boljši v primerjavi s položajem priseljencev in se glede mnogih kazalnikov približuje strukturi večinskega naroda.
Keywords: Slovenia; Slovenija; priseljenci; potomci; Yugoslavia; Jugoslavija; integracija; družbeni položaj; politični položaj