Uporaba kisikove sonde pri kontroli in vodenju procesa izdelave jekla - Koroušić, Blaženko (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
JEKLO-ŠTORE in METAL-RAVNE uporabljajo že dalj časa kisikove-potrošne sonde za direktno določevanje aktivnega kisika v tekočem jeklu. V obeh jeklarnah se od januarja 1997 skoraj vedno za večino šarž izvaja merjenje kisika s kisikovimi sondami v električni obločni peči (EOP) tik pred prebodom. Vsebnost aktivnega kisika se uporablja bodisi za kontrolo ogljika ali za uspešno izvajanje dezoksidacije jekla in določevanje količine zlitin. Redna uporaba kisikove sonde omogoča natančnejše določevanje vsebnosti ogljika v EOP in direktno prispeva k poboljšanju kvalitete jekla in predvsem izkoristka taline.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: jeklo; kisik; merjenje; talina