Sinteza glikogena v času po vadbi - Podlogar, Tim (Šport (Ljubljana), 2018)
Eden glavnih omejitvenih dejavnikov pri dolgotrajni vadbi je pomanjkanje ogljikovih hidratov, kar je posledica omejenih zalog ogljikovih hidratov v telesu. Ti so shranjeni v obliki glikogena v mišicah ter jetrih. Glede na to, da je za popolno obnovo glikogenskih zalog potrebno približno 24 ur, so v zadnjih desetletjih raziskovalci poskušali ugotoviti, kako zaloge čim prej zapolniti, saj navadno športniki trenirajo in/ali tekmujejo s krajšim časom regeneracije. Pričujoči članek ponuja pregled literature s tega področja in na koncu predstavi smernice za športnike o tem, kdaj, kako pogosto, v kakšnih količinah in obliki uživati ogljikove hidrate, da se zaloge glikogena kar najhitreje in v čim večji meri zapolnijo, s čimer se športniku omogoči izboljšano regeneracijo in povečano zmogljivost v naslednji vadbeni/ tekmovalni enoti.
Keywords: fruktoza; glukoza; sinteza glikogena; športniki; telesna zmogljivost; vzdržljivostna vadba