Zbirke mineralov, rud in kamnin Marjana Dolenca - Jeršek, Miha (Scopolia, 2011)
Marjan Dolenc, po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir geologije, je svojo bogato kariero ekonomskega geologa in poklicnega iskalca rud in rudnih mineralov nadgradil z obsežno zbirko mineralov, rud in kamnin. Razvrstil jih je v šest zbirk. Osrednje štiri sistematske in hkrati tematske zbirke je leta 2011 daroval Prirodoslovnemu muzeju Slovenije. To so sistematska zbirka mineralov, zbirka mineralov kamnin, zbirka nahajališč mineralov in rud, sistematska petrografska zbirka in zbirka geoloških fenomenov. Vsaka zbirka ima kratko predstavitev ter tabelo podatkov o posameznih vzorcih oziroma prepis ročne Inventarne knjige, dopolnjen in poenoten v primerni obliki za tisk. Poleg vzorca minerala, rude ali kamnine in njihovih inventarnih številk je podatek o osebi in načinu pridobitve ter nahajališče posameznega vzorca.
Keywords: Dolenc, Marjan, 1919-; mineralogy; ores; mineralogija; rocks; rude; rudeness; kamnine; systematics; karbonatiti; collections; carbonatites; sistematika; zbirka