Gravitacijski valovi - Mohorič, Aleš (Obzornik za matematiko in fiziko, 2016)
Gravitacijski valovi so potujoče motnje v ukrivljenosti prostor-časa, ki jih ustvarjajo gibajoči objekti. Valovanje napove splošna teorija relativnosti. Prvič so ga izmerili leta 2015 z merilnim sistemom LIGO. Valovanje je nastalo ob združitvi dveh masivnih črnih lukenj, oddaljenih dobro milijardo svetlobnih let.
Keywords: gravitacija; gravitacijski valovi; gravitavijsko polje; Maxwellove enačbe; teorija relativnosti