Ultrasound-guided central venous cannulation in patient with radical dissection on both sides of neck - Šustić, Alan (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
lzhodišča. Obsežne in težavne operacije v onkologiji večkrat zahtevajo uvajanje centralnega venskega (CV) katetra. Pri nekaterih bolnikih je zaradi anatomskih sprememb, ki jih je povzročila bolezen, ovirano ali celo onemogočeno običajno "slepo" uvajanje CV katetra. V takšnih primerih je uporaba utrazvoka uspešna dodatna metoda pri uvajanju CV katetra. Prikaz primera. Predstavljamo bolnika, ki je imel obojestransko radikalno odstranjenevratne bezgavke in pri katerem je posledično prišlo do pomembnih anatomskih sprememb ter smo mu ultrazvočno uspešno uvedli CV kateter. Zaključki. Ultrazvok je lahko koristna dodatna metoda pri uvajanju CV katetra pri onkoloških bolnikih. V primerih, kjer je uvajanje otežkočeno, priporočamo uporabo ultrazvoka.
Keywords: Adult; Carcinoma, squamous cell; Catheterization, central venous; onkologija; Radical neck dissection; sonografija; Subclavian vein; Surgery; Tongue neoplasms; Ultrasonography; ultrasound; ultrazvok