Kazenska odgovornost učitelja v zvezi z nasiljem v šoli - Korošec, Damjan (Pravni letopis, 2009)
Za temeljno razumevanje po naravi stvari nelahkih vprašanj kazenske odgovornosti učitelja za kazniva dejanja z elementi nasilja v šolskem okolju avtor najprej prikaže delitev t. i. izvršitvenih ravnanj na storitvena in opustitvena. Na ravni dogmatike materialnega kazenskega prava, pravnih predpisov in številnih ponazoritvenih primerov iz šolske prakse nato prikaže storitve, prave in neprave opustitve učitelja, vključno s problematiko objektivne pripisljivosti opustitvenemu ravnanju. Izčrpno pregleda najpomembnejše inkriminacije, ki prihajajo za kazensko odgovornost učitelja v zvezi s kaznivimi dejanji z elementi nasilja v poštev v zvezi z delom v šolskem okolju po slovenski kazenski zakonodaji (Kazenski zakonik, KZ-1, Uradni list RS, št.: 55/08, 66/08, 39/09).
Keywords: criminal law; kazenska odgovornost; kazensko pravo; nasilje; Slovenia; Slovenija; šole; učitelji