Zgodnjenovoveško Prekmurje - Hozjan, Andrej (Studia Historica Slovenica, 2019)
V razpravi je podan temeljni oris skoraj tristoletnega razvoja prostora, danes imenovanega Prekmurje. Umeščen je v čas od nastopa kralja Matije Hunyadija Korvina (leta 1458, vendar ustrezno okronan s svetoštefansko krono 1464) do kronanja kraljice Marije Terezije leta 1741. Tristoletno obdobje je pokrajini zadalo ogromno gorja ter ji prineslo le malo dobrega. Zato se ga označuje kot čas številnih, tudi za Prekmurje usodnih prelomnic. Uvodoma je podan kratek opis virov in literature, sledijo poglavja: I. Javna uprava, uradništvo; II. Označevalci dobe - temeljni opis dobe oziroma tudi za Prekmurje bistvenih dogajanj, ter spremembe posestnih razmerij; III. Prebivalstvo, jezik, vera - prebivalstvo, družbena razmerja, jezik ter oris verskih razmer in cerkvenoupravne situacije.
Keywords: history of Prekmurje; javna uprava; jezik; language; politična zgodovina; population; prebivalstvo; Prekmurje; public administration; religija; religion; zemljiška posest