Umetna inteligenca kot statistično orodje sodobne pravne prakse - Žnidar Petelinšek, Rok (Pravnik, 2026)
Članek obravnava vključevanje naprednih sistemov umetne inteligence v slovenski pravni prostor, pri čemer tehnologijo opredeljuje kot naravno evolucijo digitalizacije prava in ne kot korenit metodološki prelom. Osrednji del besedila razčlenjuje inženirske temelje obdelave naravnega jezika kot ključni mehanizem za preprečevanje halucinacij jezikovnih modelov. Prispevek skozi prizmo praktične implementacije predstavi prehod od klasičnih iskalnikov k inteligentnim pravnim mapam in agentnim tokovom, ki omogočajo avtomatizirano ekstrakcijo entitet ter semantično analizo dokumentov. Avtor sklene z mislijo, da umetna inteligenca v pravu ostaja visokotehnološki statistični instrument, čigar učinkovitost je neposredno odvisna od domenskega znanja uporabnika, etična odgovornost in aksiološka presoja pa ostajata neodtujljiva domena pravnika. Za konec avtor predstavi tudi naslednjo generacijo Pravne umetne inteligence - TFL AI PLUS, ki jo je pomagal razviti v okviru družbe Tax-Fin-Lex.
Keywords: agent-based workflows; agentni tokovi; AI; artificial intelligence; digitalisation; digitalizacija; international crimes; law; Pravo; Tax-Fin-Lex; TFL; UI; Umetna inteligenca