Puščavska pustolovščina in neznane dežele - Tratar Božič, Polonca (Šolska knjižnica, 2023)
Učenci v 7. razredu pri pouku slovenščine spoznajo, kako opisati državo, pri pouku so aktivno vključeni in novo snov spoznavajo ob igri in s sodelovalnim učenjem. Učiteljica se je odločila, da bo pouk organizirala tako, da bodo učenci pri delu uporabljali različne vire. Ob bralni strategiji so učenci pozorni na branje z razumevanjem in na določanje ključnih besed. Na podlagi vzorčnega besedila sami oblikujejo kriterije uspešnosti za tvorjenje opisa države. V naslednjem koraku pa sami tvorijo opis poljubne države, podatke pa poiščejo v različnih virih, ki so jim na voljo. Ob tem je pomembno tudi, da navedejo, katere vire so uporabili, in učiteljica jim poda navodilo, kako le-te navesti. Ves čas dela z viri sta jim na voljo navodilo in vzorec navajanja virov, s katerim si lahko pomagajo. Dodana vrednost tega opisanega primera je tudi povezava z geografijo in knjižničnimi vsebinami.
Keywords: branje; geografija; medpredmetno povezovanje; pouk slovenščine; raziskovanje; šolske knjižnice; učne metode