Point data pre-processing based on fuzzy logic for reverse engineering modelling - Budak, Igor (Strojniški vestnik, 2009)
Stanje na področju 3D-sistemov za digitalizacijo, oblikovanih za uporabo pri modeliranju v vzvratnem inženirstvu (Reverse Engineering - RE), karakterizira povečana hitrost skeniranja kakor tudi monost generiranja velikega števila podatkov (točk) v kratkem času. V splošnem to izboljša učinkovitost procesa modeliranja v vzvratnem inženirstvu. V praksi pa signifikantno število točk v fazi generiranja CAD-modela predstavlja ključni problem. Dodatno je proces 3D-digitalizacije pogosto povezan z napakami pri meritvah zaradi posebnosti merilnega sistema in/ali merjenca. Zato dandanes posvečamo izjemno pozornost problematiki pre-procesiranja rezultatov 3D-digitalizacije, pogosto z uporabo orodij (metod) umetne inteligence. Pričujoči prispevek prikayuje sistem za pre-procesiranje podatkov na osnovi fuzzy logike skupaj z rezultati njegove praktične uporabe.
Keywords: obratno inženirstvo; procesiranje; digitalizacija; digitization; umetna inteligenca