Empirična literarna znanost in literarni sistem S. J. Schmidta - Dović, Marijan (Slavistična revija, 2003)
Razprava pregledno prikaže teoretična izhodišča za empirično in sistemsko preučevanje literature, kakršna je oblikovala skupina znanstvenikov okrog J. Schmidta, pa tudi nekatere tipične praktične dosežke empirične literarne znanosti (ELZ), predvsem v zvezi z nizozemsko sociološko empirično šolo. S prikazom izhodišč ELZ za analizo literarnega sistema želi omejiti možnosti na njeno pavšalno in neustrezno recepcijo pri nas. Na koncu sledi še kratek pregled slovenske recepcije ELZ ponuja slovenski vedi, ter problematike interpretacije v nenem okviru.
Keywords: empirična literarna znanost; interpretacija; literarna teorija; literarni sistemi; literary theory; Schmidt, Siegfried J.; sistemska teorija