Merilska blaznost ali o sprevrženi rabi nekega znanstvenega orodja - Kramberger, Taja (Šolsko polje, 2010)
V članku obravnavava procese destrukcije, ki je z neoliberalno hegemonijo zajela institucije intelektualne avtonomije. Namen ali zastavek te destrukcijeje taka družbena homogenizacija, ki je dejansko nasprotje republikanskega oz. demokratičnega egalitarizma: oblikujeta se dve temeljni družbeni skupini - manjša, ki jo sestavljajo nosilci lastnine in družbene moči, in večja, kamor sodijo vsi drugi. Obe postajata ideološko in ekonomsko homogenizirani. Izobraževanje se spreminja v funkcijo te nove družbene segregacije: da bi jo lahko izpeljali, je potrebno uničenje večine družbenih avtonomij, zlasti intelektualne, ki jih nadomešča tržna ali blagovna homogenost, ki za vse družbeno življenje uvaja en sam kriterij - profi t prve skupine.
Keywords: antiintelectualism; antiintelektualizem; classifications; lestvice; merjenja; mesurements; neoliberalism; neoliberalizem; raziskovanje; research; science; university; univerza; vzgoja in izobraževanje; znanost