Dvosvetnost Pikove dame - Javornik, Miha (Slavistična revija, 2000)
Razprava temelji na poetološki analizi Puškinove novele. V odkrivanju osnovnih konstrukcijskih postopkov se izkaže, da je Pikova dama natančno in logično konstruiran tekst, ki razkriva bistvene nazorske opredelitve Puškina v zrelem obdobju ustvarjanja, hkrati pa ponuja pot k odkrivanju temeljnih značilnosti ruske kulture v celoti.
Keywords: kratka proza; Puškin, Aleksandr Sergeevič; Puškin, Aleksandr Sergeevič: Pikova dama; ruska književnost