Missing tissue compensation with wax filter compensators in radiotherapy of the head and neck region - Grabec, Daša (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Ob uporabi konvencionalne radioterapije področja glave in vratu lahko odstopanja absorbirane doze od predpisane presežejo 5%. Vzorec dozne nehomogenosti lahko vpliva na stopnjo izraženosti obsevalnih poškodb in uspeh zdravljenja. V članku želimo predstaviti uporabo voščenih filterskih kompenzatorjev na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Prikaz primera. 46-letni bolnik z neoperabilnim karcinomom ustnega žrela kliničnega stadija T3N2cM0, jebil obsevan na linearnem pospeševalniku s fotonskim snopom energije 5MV in konvencionalno tehniko treh polj. Za dosego večje stopnje homogenosti razporeditve doze v obsevanem volumnu, sta bili nasprotno ležeči lateralni polji modificirani z voščenima 2D-filtrskima kompenzatorjema. Rezultati. Ob uporabi konvencionalne kompenzacije s klinastimi filtri je znašalo predvideno odstopanje absorbirane doze znotraj obsevalnega volumna med 94% in 113% predpisane doze. Z modifikacijo nasprotno ležečih lateralnih polj z voščenima 2D filtrskima kompenzatorjema se je zmanjšalo nihanje absorbirane doze na vrednosti od 93% do 105% predpisane doze. V članku predstavljamo načrtovanje obsevanja z voščenimi filtrskimi kompenzatorji, njihovo izdelavo, ter rezultate dozimetričnega preverjanja pred in med obsevanjem. Zaključki. Z uporabo 2D-voščenih filtrskih kompenzatorjev smo uspeli znatno zmanjšati nehomogenost v porazdelitvi absorbirane doze, s tem pa občutno izboljšali kakovost zdravljenja.
Keywords: glava; Glava in vrat, novotvorbe; Head And Neck Neoplasms; Middle Age; novotvorbe; radioterapija; Radioterapija, doziranje; Radiotherapy; Radiotherapy Dosage; rak (medicina); Srednja leta; tumor; vrat; Vrata