Vloga evropskih programov na področju mladine pri socialnem vključevanju mladih - Mayr, Mojca (Socialno delo, 2024)
V prispevku avtorice z opisom vsebinskih, strukturnih in finančnih značilnosti evropskih programov na področju mladine ter povzemanjem raziskav in analiz učinkov njihovega izvajanja iz obdobja od 2019 do 2023 utemeljujejo vlogo programov pri socialnem vključevanju mladih. Z okrepljenim vključevanjem mladih z manj priložnostmi in pozitivno diskriminacijo evropski programi na področju mladine zagotavljajo enake možnosti. Čeprav mladi z manj priložnostmi vstopajo v aktivnosti programov z drugačnimi izhodišči v primerjavi z vrstniki brez omejenega dostopa do priložnosti, to ne povzroča razlik pri učnih dosežkih. Avtorice obravnavajo socialni in kulturni kapital, pravičnost v izobraževanju, pomen neformalnega izobraževanja in ovire mladih pri vključevanju v programe.
Keywords: EU programmes; inclusive education; inkluzija; mladi; mladinsko delo; programi EU; social justice; socialna pravičnost; vključujoče izobraževanje; youth