Pomen divje živečih družin medonosne čebele za gozd in čebelarstvo - Prešern, Janez (Gozdarski vestnik, 2016)
V gozdu divje živeče čebelje družine so pomembne z dveh vidikov: ekološkega, kjer imajo pomembno vlogo kot opraševalci v prehranski verigi in kot vektor potencialnih rastlinskih patogenov. Vsaj tako zanimivo je poznavanje divje živečih čebeljih družin tudi z gojitvenega vidika, saj so divje živeče čebelje družine edine, na katerih poteka normalna naravna selekcija, ki je nujna za prilagajanje medonosne čebele na novodošle patogene.
Keywords: kranjska čebela; medonosna čebela; gozdovi; čebelarstvo; ecology; ekologija; funkcije gozdov