Dileme na pobudah temelječega prostorskega planiranja - Zavrtanik, Jure (Geodetski vestnik, 2012)
Ne glede na vtis, da se zaradi sedanjih gospodarskih razmer pritisk različnih interesnih skupin na prostor zmanjšuje, ostaja vprašanje vključevanja vseh deležnikov v postopek planiranja eden izmed ključnih izzivov planerske prakse.Glede na to prispevek obravnava vidike sprejemljivosti vključevanja individualnih pobud v odločevalski proces, pri čemer gradi na predpostavki, dana eni strani na pobudah temelječi urbanizem ne vodi v vzdržen prostorski razvoj, na drugi strani pa obstoječi kriterijski pristop usmerjanja prostorskega razvoja ne daje optimalnih rezultatov.
Keywords: družbena sprejemljivost; economic acceptability; ekonomska sprejemljivost; environmental acceptability; na pobudah temelječi urbanizem; okoljska sprejemljivost; pobuda; private initiative; prostorsko planiranje; social acceptability; spatial planning; urban planning based on private initiative; urbanism; urbanizem