Fifteen years of health-and-environment research in Slovenia - Carli, Tanja (Zdravstveno varstvo, 2026)
Okolje, v katerem se rodimo, živimo, delamo in staramo, je pomembna determinanta zdravja. Namen prispevka je predstaviti ključne epidemiološke raziskave s področja zdravja in okolja v zadnjih 15 letih, zasnovane in izvedene na Katedri za javno zdravje, Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, v sodelovanju s strokovnjaki s področja javnega zdravja, klinične medicine ter drugih zdravstvenih in okoljskih ved. Izpostavljeni so metodološki pristopi za povezovanje zdravstvenih in okoljskih podatkov z uporabo naprednih prostorskih epidemioloških metod za ocenjevanje vpliva onesnažil v zunanjem zraku na bolezni dihal in sladkorno bolezen. V populacijski skupini otrok in mladostnikov pomemben metodološki doprinos predstavlja razvoj in validacija novih orodij za oceno prevalence astme in motenj spanja. V odrasli populaciji pregled izpostavlja nacionalno raziskavo med slovenskimi čebelarji, kjer je bila z razvojem in validacijo novega orodja ocenjena prevalenca prve in ponovne sistemske alergijske reakcije po piku čebele. Raziskave dokazujejo pomembnost povezovanja zdravstvenih in okoljskih podatkov z namenom boljšega razumevanja in reševanja izzivov na področju javnega zdravja. Ugotovitve poudarjajo pomembnost interdisciplinarnega sodelovanja pri oblikovanju na dokazih temelječih javnozdravstvenih politik za zmanjšanje okoljskih tveganj in spodbujanja visoke kakovosti življenja sedanjih in prihodnjih generacij.
Keywords: environmental medicine; epidemiologija; epidemiology; methods; metode; okoljska medicina; raziskovanje; research