Župančičeva zapuščina in njegova osebna knjižnica - Trobec Zadnik, Dragica (Knjižnica, 2015)
Zapuščina književnika Otona Župančiča, ki jo je Mestnemu muzeju Ljubljana leta 1985 z darilno pogodbo izročila umetnikova družina, sodi med redke tako obsežne in raznovrstne umetniške zapuščine. Njen ključni del je oprema dveh prostorov Župančičevega zadnjega domovanja, katerih sestavni del je tudi njegova osebna knjižnica. Prispevek prinaša pregled opravljenega muzejskega dela, od prevzema zapuščine do njene prve javne predstavitve v okviru razstave Župančičeva spominska zbirka leta 1985 v muzeju. V nadaljevanju je opisana metodologija muzejske inventarizacije knjig in strokovnih podlag za drugo muzejsko postavitev zapuščine v prostorih Knjižnice Otona Župančiča leta 2008. Gre za eno redkih muzejskih razstav, ki omogoča, da se ljubitelji besedne umetnosti v knjižnici vsak dan srečajo s pesnikovo zapuščino. Podrobneje je opisana muzejska inventarizacija Župančičeve osebne knjižnice, ki je odkrila, da njegove knjige niso zgolj knjižno gradivo, ampak so tudi muzejski predmeti, ki odstirajo umetnikovo delo in zanimanja, poleg tega pa so ogledalo tedanjega časa. Številne knjige so popisane in poslikane, postale so umetnikove beležnice in s tem njegovi osebni predmeti. V zaključku je podan kratek pregled opravljenega dela in načrti za nadaljnjo obravnavo in predstavitev umetnikove zapuščine.
Keywords: private libraries; Župančič, Oton, 1878-1949; zasebne knjižnice; cultural history; knjižne zbirke; library collections; kulturna zgodovina