A contribution to the role of (former) Red army prisoners of war and white emigrés in Slovenia during the german occupation, 1943–1945 - Kocjančič, Klemen (Acta Histriae, 2022)
Članek predstavlja vlogo sovjetskih vojnih ujetnikov in ruskih »belogardistov«, ki so se borili v Sloveniji med drugo svetovno vojno. Največjo skupino so predstavljali vojaki Rdeče armade, ki so v vojnem ujetništvu prestopili na nemško stran in vstopili v njihove oborožene sile. Njim so se pridružili tudi pripadniki bele emigracije, ki so živeli v Kraljevini Jugoslaviji in sosednjih državah ter bili sovražni komunizmu. Medtem ko so oni služili tretjemu rajhu, so se drugi migranti in sovjetski državljani v Sloveniji pridružili lokalnim komunističnim partizanom v boju proti okupatorjem, pri čemer je večina od njih predhodno služila v nemškim vojaških formacijah. Na podlagi arhivskega gradiva in literature, avtor predstavi pregled takih enot in njihovega vpliva na bojevanje na tem področju. Argumentira, da so kolaboracionisti predstavljali poglavitno podporo svojim novim gospodarjem z nadzorom prebivalstva in bojem proti partizanom, tudi svojim sodržavljanom. Manjšina, sestavljajoč iz migrantov in sovjetskih državljanov, ki so se uprli okupaciji, je prav tako imela vpliv, zahvaljujoč svojemu vojaškemu znanju in sovražnosti proti silam osi
Keywords: Begunci; bela emigracija; kontrarevolucija; partizani; Rdeča armada; Sovjetska zveza; Svetovna vojna (1939-1945); Vojni ujetniki; Waffen-SS; Wehrmacht