Nema Trsta bez tri prsta – tranzitna kontemplacija - Davidović, Lara (Svetovi (Ljubljana), 2026)
Zdi se mi, da se je narava mojih notranjih monologov, ki me včasih vodijo do razumevanja določenih vsakodnevnih situacij, precej spremenila, odkar sem se zaradi nadaljevanja študija preselila v Slovenijo. Prejšnji konec tedna sem preživela na poti, tik zunaj te države – ali bi bila morda beseda izlet ustreznejši izraz za moje sobotne aktivnosti? Tako kot večina Balkancev, ki živijo na obrobjih nekdanje Jugoslavije in težko iznajdejo inovativne načrte za netipičen ali vsaj manj dolgočasen konec tedna, sem dan preživela v Trstu. V Trstu sem se imela približno tako, kot sem pričakovala, toda ko sem se vkrcala na svoj double-decker Flixbus za povratek v Ljubljano, svoje trenutno prebivališče, sem doživela nenavadno situacijo, ki se je izkazala za ustrezno snov za hkrati komičen in ilustrativen razmislek.
Keywords: Antropologija; antropološko-literarno pisanje; avtoetnografija; eksofonije; Etnologija; Geste; Izleti; Jezik (način izražanja); spomini; Večkulturnost; večnačinska antropologija