Analysis of flow field and pumping performance for a valveless piezoelectric pump with a hemisphere-segment group - Hu, Caiqi (Strojniški vestnik, 2015)
Prednost brezventilske piezoelektrične črpalke s skupinami poloblastih segmentov (VPPHSG) pred ostalimi brezventilskimi črpalkami je v preprosti zgradbi in v dobri izvedljivosti. Poloblasti segmenti (HS) pri VPPHSG so razporejeni tako, da delujejo kot ventil brez premikajočih se delov. Ko se fluid pretaka prek skupine poloblastih segmentov (HSG), nastanejo v interakciji fluida in poloblastih segmentov turbulence in vrtinci, ki ustvarijo zelo kompleksno pretočno polje in tlačne razlike. Te turbulence oziroma vrtinci povzročijo mešanje fluida in tlačno razliko, ki ustvari pretok skozi črpalko. Zato je pomembno poznavanje interakcij med parametri HSG in pretokom fluida za kvantifikacijo njihovega vpliva na pretočno polje črpalke in pretoke, ki je nujno pri snovanju in raziskavah tovrstnih brezventilskih črpalk. V dostopni literaturi ni bilo mogoče najti študij, ki bi kvantitativno opisovale razmerja med pretoki in konstrukcijskimi parametri črpalke, vključno z dimenzijami in razporeditvijo HSG.
Keywords: brezventilske piezoelektrične črpalke; mešanje; polja; pretok; skupina poloblastih segmentov