Obligacijskopravna vprašanja prevoza z Uberjem - Šilec, Sašo (Podjetje in delo, 2019)
Prispevek odpira in obravnava obligacijskopravna vprašanja prevoza z Uberjem pod predpostavko, da bi ta prodrl tudi na trg Republike Slovenije. V uvodu je predstavljeno delovanje Uberjeve digitalne pametne platforme in mobilne aplikacije, s katero uporabniki dostopajo do storitev. Posebna pozornost je namenjena problemom in izzivom, ki jih prinaša digitalizacija ponujanja različnih storitev, pri čemer je poudarek na konkretnem primeru prevoza z Uberjem. Ob upoštevanju dejstva, da problematika ponujanja storitev posega na različna pravna področja, se avtor v prispevku omejuje izključno na obligacijskopravna vprašanja. Uvodu sledi krajša analiza odločitve Sodišča EU v zadevi Asociación Profesional Elite Taxi proti Uber Systems Spain SL in mnenja generalnega pravobranilca Szpunarja, ki sta posebej pomembna predvsem z vidika vprašanja, za kakšno vrsto storitev sploh gre in ali se za presojo tovrstnih storitev uporablja pravo EU ali nacionalno pravo. Kljub temu, da se Sodišče EU in generalni pravobranilec v predstavljeni zadevi nista ukvarjala z obligacijskopravnimi vprašanji, lahko njune zaključke in pomisleke uporabimo kot usmeritev pri iskanju odgovorov na obligacijskopravna vprašanja. Med temi avtor v prispevku obravnava predvsem vprašanje trenutka sklenitve pogodbe med osebami, ki so udeležene pri prevozu z Uberjem, tj. uporabnikom, upravljavcem platforme in voznikom. Glavno vprašanje, ki mu je namenjen osrednji del prispevka, je vprašanje pravne narave obligacijskopravnega razmerja med upravljavcem platforme (Uberjem) in uporabnikom. Pri iskanju odgovora nanj so upoštevane možnosti več pogodbenih tipov - posredniška, špedicijska ali prevozna pogodba. Pri vsaki izmed njih so predstavljeni argumenti za podreditev razmerja posameznemu pogodbenemu tipu in proti njej.