Ali holecistektomija vpliva na oddijev sfinkter in ampulo papile vateri? - Skalicky, Marjan (Acta medico-biotechnica, 2011)
Namen: Ker ima 20-50 % holecistektomirancev tudi po operaciji žolčnih kamnov nadaljnje dispeptične težave, želim dokazati, da del teh težav ne izvira iz primarne bolezni žolčnika s kamni, ampak so drugega, natančneje duodenalnega izvora. Metode: Z endoskopskim ultrazvokom (EUZ) sem pred operacijo (AOP) žolčnih kamnov pregledal 80 bolnikov. Tri mesece po operaciji (POP3) in 6 mesecev po njej (POP6) sem preiskavo ponovil. 50 operirancev je bilo simptomatskih, 30 pooperativno asimptomatskih. Pri vseh sem opravil analizo papile Vateri (PV) s posebnim poudarkom na analizi vidljivosti sfinkterja Oddi kompleksa (SOK) in ampule papile (AP). Rezultati: Vidljivost SOK je signifikantna v meritvah AOP/POP3 (p 0.05). Linearno zvečanje odstotka nevidnih AP (76 %, 78 %, 80 %) kaže na druge mehanizme sprememb, kot sem jih ugotovil pri vidljivosti SOK 52 % (AOP), 72 % (POP3) in 50 % (POP6). Zaključek: Holecistektomija očitno deluje incidentalno na vidljivost SOK. To potrjujejo klinične izkušnje v potrebnem rekonvalenscentnem dietetnem režimu nekaj mesecev po operaciji, ki so potrebne za reprogramiranje SOK-a . AP, ki se obnaša po svoji embrionalni in histološki zasnovi po duodenalnem vzorcu (SOK po biliarnem), pa kaže počasne nesignifikantne linearne trende zvišane nevidljivosti.
Keywords: cholecystectomy; endoscopic ultrasound; endoskopski ultrazvok; holecistektomija; papila Vateri; papilla of Vater; sfinkter Oddi; sphincter of Oddi