Patterns and trends in European book production and consumption - Kovač, Miha (Javnost (Ljubljana), 2004)
Knjižno založništvo je v sodobnih medijskih študijah zanemarjeno področje. V večini evropskih držav so skozi vse 20.stoletje statistike o knjižni produkciji, distribuciji in o porabi knjige zbirali bolj naključno in brez jasne metodologije. Še več, v primerjavi z študijem knjižničarstva ali novinarstva se je na evropskih in ameriških univerzah študij založništva v veliki večini primerov vzpostavil šele v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja. Zaradi pomanjkanja podatkov in ustrezne metodologije so raziskave o kompetitivnosti knjižno-založniških industrij, ki jih je po letu 1999 financirala Evropska komisija, odprle več vprašanj, kot so ponudile odgovorov.Po drugi strani je bil na univerzah v Evropi in v ZDA interes za raziskovanje knjige praviloma omejen na študije o zgodovini knjige, založništva in avtorstva. Članek se ukvarja z analizo vzrokov za tako stanje, hkrati pa opozarja tudi na tiste momente v razvoju knjižnega založništva, ki so začeli spodbujati zanimanje tudi za raziskovanje sodobnih knjižnih trgov. Članek skuša pokazati na metodološke pomanjkljivosti tovrstnih študij in predlaga nove indikatorje za merjenje kompetitivnosti sodobnih knjižnih trgov.
Keywords: Europe; Evropa; založništvo; knjigotrštvo; knjige; prodaja; trg