Der Ortstafelsturm vor 30 Jahren - eine Bewegung gegen Gesetz und Ordnung - Gstettner, Peter (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2002)
V jeseni 1972 je politično podobo Koroške pretreslo podiranje dvojezičnih krajevnih tabel, s čimer se je posledično ukvarjal tudi avstrijski parlament: povod je bil Zakon o dvojezičnih krajevnih napisih, ki ga je avstrijski parlament sprejel samo z glasovi socialističnih poslancev. Na Koroškem je šel del najbolj radikalnih "varuhov domovine" na ceste, da bi odstranili že postavljene dvojezične krajevne table. Samo posredovanje policije je komaj preprečilo, da ni prišlo do večjih izgredov in nasilja. "Teror na cestah" se je končal šele, ko se je bila vlada pripravljena odpovedati nadaljnjemu postavljanju dvojezičnih krajevnih tabel in pripraviti novelizacijo zakona. Ta "zmaga v nemški noči" je za slovensko narodno manjšino na Koroškem pomenila travmo, ki po tridesetih letih še vedno traja. V prispevku je prvič narejen poskus s konkretno analizo pokazati, kako se z organiziranim terorjem na ulici lahko pritiska na vlado, škoduje demokraciji in dodatno zožujejo manjšinske pravice. Slednje pojasnjuje tudi, zakaj na Koroškem manjšini sovražna politika uspeva vse do danes in zakaj avstrijska državna pogodba še ni izpolnjena.
Keywords: Austria; Avstrija; Koroška; zamejski Slovenci; koroški Slovenci; Carinthian Slovenes; pravice manjšin; pravna ureditev; notranja politika; nacionalizem; nationalism; šovinizem