Evaluation of the Coulomb friction coefficient in DC05 sheet metal forming - Giuliano, Gillo (Strojniški vestnik, 2015)
Članek predstavlja analizo koeficienta Coulombovega trenja pri preoblikovanju pločevine po metodi končnih elementov in na podlagi eksperimentalnih rezultatov Erichsenovega testa. Kadarkoli je orodje med preoblikovanjem v stiku z obdelovancem, se med pločevino in orodjem pojavijo tangencialne torne sile. Trenje vpliva na tok kovine, na stroške in kakovost izdelkov ter na obrabo orodja, zato ga zmanjšujemo z uporabo maziv. Za natančno analizo procesov preoblikovanja pločevine se najpogosteje uporablja metoda končnih elementov. Analiza po metodi končnih elementov zahteva modeliranje mehanskih lastnosti kovinske pločevine ter trenja med pločevino in orodji, ki se uporabljajo v procesu preoblikovanja. V eksperimentalno-numeričnem pristopu je bil uporabljen standardni Erichsenov test za določitev koeficienta Coulombovega trenja na stiku med orodjem za prebijanje in pločevino. Nekateri vidiki Erichsenovega testa za merjenje trenja na stiku so bili preučeni po metodi končnih elementov. Med različnimi modeli trenja, ki so opisani v literaturi, je Coulombov model najprimernejši za postopek hladnega preoblikovanja, kjer je pločevina v intenzivni interakciji z orodjem. Za izračun koeficienta trenja se uporabi Erichsenov standardni test, ki je v primerjavi z ostalimi bistveno preprostejši in obenem omogoča določitev lastnosti pločevinastega materiala.
Keywords: Erichsenov test; finite element method; koeficient Coulombovega trenja; metoda končnih elementov; pločevina DC05; preoblikovanje pločevine; togo-plastično vedenje