Uresničevanje odgovornosti zaščititi - Sancin, Vasilka (Javna uprava, 2023)
Mednarodna znanstvena konferenca Odgovornost zaščititi v teoriji in praksi (Responsibility to Protect in Theory and Practice), ki je potekala 11. in 12. maja 2023 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, je obeležila desetletje od začetka niza bienalnih mednarodnih interdisciplinarnih znanstvenih konferenc o načelu R2P na Pravni fakulteti, ki v razpravi združuje teoretike, raziskovalce in praktike različnih področij, pomembnih za uresničevanje R2P, z vseh koncev sveta. Uresničevanje R2P v praksi zahteva delovanje na več ravneh vseh treh stebrov načela R2P. Poskuse njegovih manipulacij je treba preprečevati, zlorabe za opravičevanje nezakonitih ravnanj pa najstrožje obsoditi.
Keywords: crimes against humanity; ethnic cleansing; etnično čiščenje; genocid; genocide; hudodelstva zoper človečnost; Mednarodno pravo; Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani; responsibility to protect; University of Ljubljana Faculty of Law; vojne; war crimes