H književnosti enega jezika - Grdina, Igor (Jezik in slovstvo, 2016)
Srednjeveški fevdalni tridelni stanovski red klerikov, bojevnikov in kmetov ter obrtnikov je ob funkcijski poznal tudi jezikovno razplastenost, na Slovenskem na latinščino, nemščino in slovenščino. Glavno kohezijsko sredstvo med redovi je postala krščanska religija, ki je zaradi univerzalnosti odrešenjskega sporočila terjala (pismensko) rabo vseh treh idiomov, slovenskega v pridigah, spovednih obrazcih in temeljnih molitvah, s čimer je sooblikovalo jezikovne skupnosti. Članek prikazuje širjenje govorjene in pisane slovenščine v vse rede in za vse rabe od srednjega veka preko reformacije do prosvetljenskega Zoisovega salona in Pohlinovega kroga.
Keywords: Slovene; slovenščina; zgodovina; history; družbeni sloji; Christianity; krščanstvo