Quantitative sequential modelling approach to estimate the reliability of computer controlled pneumatically operated pick-and-place robot - Pandian Durairaj, Satheesh (Strojniški vestnik, 2025)
Pnevmatski prijemalno-polagalni (pick-and-place) roboti so ključni v sodobni proizvodni industriji, saj omogočajo natančno in hitro delo. Ker avtomatizacija še naprej spreminja različne sektorje, postaja vloga teh robotov vse pomembnejša. Doseganje vrhunske učinkovitosti pri delovanju robotov zahteva nenehno osredotočanje na varnost in zanesljivost. Zato je treba želeno zanesljivost skrbno preučiti že v začetnem delu faze načrtovanja. Izziv pa predstavlja identifikacija zanesljivih podsekvenc in kritičnih komponent v operativnem okvirju robotov za zagotavljanje celotne zanesljivosti in robustnosti sistema. Za naslovitev omenjenega izziva in potencialnih dvomov v zvezi z zanesljivostjo je potrebna podrobna analiza načinov odpovedi in ukrepov za zagotavljanje redundance. V raziskavi je bila zato opravljena identifikacija kritičnih komponent in delovnih podsekvenc, ki vplivajo na zanesljivost robotov. Razviti so bili ukrepi za redundanco, ki izboljšujejo robustnost sistema. Celovita analiza odpovedi je bila opravljena s programskim paketom LabVIEW. S simulacijo in analizo sekvenc robota je bila ocenjena zanesljivost različnih delovnih podsekvenc in komponent za podrobno oceno celotne zanesljivosti sistema.
Keywords: analiza napak; automation; avtomatizacija; failure analysis; LabVIEW programska oprema; LabVIEW software; pneumatically controlled pick-and-place robots; pnevmatski prijemalno-polagalni (pick-and-place) roboti; reliability; zanesljivost