Japanese reinterpretations of Confucianism - Ogrizek, Marko (Asian studies, 2021)
Članek je uvod v študij Itoja Jinsaija z vidika vrednosti njegovih konfucijanskih inter-pretacij v kontekstu projekta konfucijanske etike – z drugimi besedami, ugotoviti poskuša, kako lahko Jinsaijev projekt pripomore k študiju konfucijanske etike onkraj intelektualne zgodovine, v globalnem kontekstu 21. stoletja. Jinsaijevim pojmom moramo nujno do-voliti, da spregovorijo sami zase; vendar pa je zelo pomembno, da Jinsaija najprej umes-timo v njegov čas in intelektualni prostor, v katerem je osnoval svoje ideje. Upoštevani so različni akademski viri, s katerimi avtor Jinsaijevo delo osvetli z več različnih zornih kotov.
Keywords: etika; Ito Jinsai; japonski konfucianizem; tradicionalna japonska filozofija