Trans-colonial collaboration and slave narrative - Gadpaille, Michelle (ELOPE (Ljubljana), 2011)
Leta 1831 se v Londonu srečata pomembni ženski: Mary Prince, nekdanja sužnja z Bermudov, ki je našla onkraj Atlantika pogojno prostost, in angleška pisateljica Susanna Strickland. Srečanje obrodi pripoved z naslovom Zgodovina Mary Prince, ki je odigrala svojo vlogo v boju zoper suženjstvo v britanskem imperiju. Po zmagi se je za Prince izgubila vsaka sled, medtem ko je Strickland emigrirala v Zgornjo Kanado, kjer je postala kot Susanna Moodie pogosto citirana kanadska pisateljica 19. stoletja. Kar je Prince narekovala Strickland, je potrpežljivo uredil Thomas Pringle, založnik in borec proti suženjstvu, v čigar hiši sta se ženski sestajali. Takšna je splošno sprejeta verzija, ki pa jo članek izpodbija z vzpostavljanjem Moodie kot soustvarjalke skupnega besedila Mary Prince, in sicer tako, da upošteva mnogotera poročila o sestajanjih s Mary Prince ter umešča delo v kontekst Moddiejinega opusa na obeh straneh Atlantika, to je pred njeno emigracijo ter po njej.
Keywords: Anti-slavery movement; Canadian literature; gibanje za odpravo suženjstva; kanadska književnost; pripovedi sužnjev; slave narrative