Socialni dialog v poklicnem izobraževanju ali kdo v Sloveniji pozdravlja vajeništvo - Ermenc, Klara S. (Sodobna pedagogika, 2024)
Članek obravnava socialno partnerstvo in socialni dialog v poklicnem izobraževanju v Sloveniji. Socialno partnerstvo različni avtorji razumejo kot eno temeljnih zagotovil kakovostnega poklicnega izobraževanja, saj to ni mogoče brez tesnega sodelovanja šolske sfere s sfero trga dela. Uvodoma predstavlja zasnovo socialnega partnerstva v Sloveniji in osvetljuje njegov razvoj v poosamosvojitvenem obdobju, ga umesti v primerjalni kontekst ter povzema ključne ocene in kritike ureditve tega področja. Osrednji del članka je namenjen predstavitvi rezultatov raziskave o značilnostih in kakovosti socialnega dialoga v slovenskem poklicnem izobraževanju, s poudarkom na vajeništvu. Osredotoča se na načine sodelovanja na ravni izvedbe programov, kjer sta ključna partnerja šola in podjetje, deloma zbornica in sindikat, ter poudarja nekatere vidike sodelovanja na sistemski ravni, kjer so glavni partnerji ministrstva, pristojna za izobraževanje, delo in gospodarstvo, ki sodelujejo z zbornicami in sindikati. Rezultati kažejo, da kljub primerom dobrih praks socialno partnerstvo ne zaživi polno, kar je deloma posledica sistemske ureditve, ki ključne pristojnosti ohranja v šolskem sektorju, deloma pa, kot se kaže, premalo razvitega socialnega dialoga, ki ga zaznamujeta prenizka raven zaupanja med partnerji in pomanjkanje zmogljivosti socialnih partnerjev. Za globlji vpogled v delovanje dialoga bodo potrebne nadaljnje raziskave, že trenutni rezultati pa imajo nekaj pomembnih implikacij za razvoj poklicnega izobraževanja.
Keywords: education; pedagogika; pedagogy; poklicno izobraževanje; Slovenija; socialni dialog; socialno partnerstvo; šolske reforme; vajeništvo; vzgoja in izobraževanje