The discovery of early pottery in China - Chi, Zhang (Documenta Praehistorica, 2002)
V prehodnem obdobju med poznim pleistocenom in začetkom holocena sta bili na južnem in severnem Kitajskem dve različni kulturni tradiciji. V obeh se je pojavila keramika. Najzgodnejšo keramiko iz južne Kitajske lahko datiramo do 16 000 b.p. Najzgodnejša keramika s severa je kasnejša kot najzgodnejša keramika y ju çne Kitajske,ruskega Daljnega vyhoda in Japonske,toda po značilnostih je nekoliko podobna najzgodnejši keramiki s teh področij, posebno tisti z ruskega Daljnega vzhoda in Japonske.
Keywords: mezolitik; neolitik; Kitajska; posodje