Svet starih staršev - Mihalinec, Eva (Teorija in praksa, 2025)
V Sloveniji predstavljajo stari starši ključno podporno strukturo v okviru družinskega življenja, saj s svojo navzočnostjo in pomočjo pomembno pripomorejo k vsakodnevnemu delovanju družine in medgeneracijski stabilnosti. Članek predstavlja izsledke kvalitativne analize polstrukturiranih poglobljenih intervjujev s 25 starimi starši; gre za prvo raziskavo starostarševanja v Sloveniji. Odkriva konstrukcijo vloge starih staršev znotraj poznomodernih imperativov, kot so otrokocentričnost, aktivno staranje, novo očetovstvo in refleksivni individualizem, ter izpostavlja pomanjkljivosti ustreznih javnih politik. Raziskava izpostavlja določene kulturne specifike, hkrati pa potrjuje izsledke tujih raziskav, da skupina starih staršev ni homogena, temveč se prakse starostarševanja raztezajo od tradicionalnih do poznomodernih vzorcev.
Keywords: Družbena vloga; Družina; gender division of labour; intergenerational cooperation; late modernity; medgeneracijsko sodelovanje; modificirane družine; modified families; pozna modernost; spolna delitev dela; Stari starši