Parenetična retorika v govorih In Matthaeum Janeza Krizostoma - Bogataj, Jan Dominik (Primerjalna književnost, 2019)
Razprava na primeru rabe literarnih žanrov moralne ekshortacije v govorih Janeza Krizostoma (347-407) problematizira odnos med klasično in krščansko retoriko v pozni antiki. Najprej identificira prvine diatribe, lalije in protreptika, kot retoričnih zvrsti parenetične in simbolevtične (psihogoške) narave % ki jih je deloma že poznala klasična grška retorika, deloma pa se razvijejo v krogih poznoantičnih (helenističnih) filozofovi in retoričnih teoretikov - in so najbolj vplivali na Krizostomovo ekshortativno eksegezo. V drugem delu razprave avtor v treh reprezentativnih homilijah In Matthaeum (Hom. 1, 7, 23) pokaže, v kakšni meri so obravnavane zvrsti vplivale na Krizostomovo elocutio. S tem poda nov pogled glede vpliva poganske retorike na največjega retorja krščanske antike, ki po eni strani za podajanje moralnega nauka prevzame prvine številnih zvrsti, po drugi pa z njihovo pomočjo izoblikuje svojski slog, s katerim nagovarja svoje poslušalstvo.
Keywords: ekshortacija; Ioannes Chrysostomus; klasična retorika; krščansko govorništvo; pridige; retorične oblike; zgodnjekrščanska književnost