Sonographic diagnosis of soft-tissue foreign bodies in children - Roić, Goran (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Izhodišča. Želeli smo ugotoviti uspešnost ultrazvočne metode pri diagnosticiranju tujkov mehkega tkiva. Bolniki in metode. Analizirali smo ugotovitve ultrazvoka pri 14 otrocih s tujkom v strukturah mehkega tkiva. Predhoden klinični potek je bil pri bolnikih različen. Pri 6 bolnikih z rentgensko preiskavo niso našli tujka v telesu in sta bili identifikacija in odstranitev tujka neuspešni. Pri 5 bolnikih z manjšo površinsko prebodno rano sta po nekaj tednih do nekaj mesecih nastopili bolečina in oteklina struktur mehkega tkiva, rentgenski izvid pa je bil pravtako negativen. Pri 2 otrocih jenastal tujkov granulom, ko je bil tujek v mehkem tkivu že nekaj mesecev. Posumili smo na solidni tumor mehkega tkiva. Samo pri 1 bolniku je bil tujek (steklo) viden z rentgensko preiskavo, ni pa bilo mogoče določiti njegovega položaja in globine. Rezultati. S pomočjo ultrazvoka smo natačno lokalizirali in označili položaj tujka v mehkih tkivih neposredno pred kirurškim posegom. Operacijo smo uspešno opravili pri vseh pregledanih bolnikih, le pri bolniku zveč tujki je bilo potrebno kirurški poseg ponoviti, da bi odstranili preostale tujke. Zakjučki. Z ultrazvokom lahko uspešno dokažemo prisotnost tujka v mehkih tkivih, pa tudi okolišno granulaomatozno vnetno reakcijo.
Keywords: Child; Foreign bodies; Ultrasonography