Vegetarijanstvo in veganstvo ter njuna percepcija med slovensko populacijo - Črnič, Aleš (Družboslovne razprave, 2023)
Članek predstavlja analizo rezultatov študije o vegetarijanstvu in veganstvu ter njuni splošni percepciji, opravljene na reprezentativnem vzorcu polnoletnih prebivalcev Slovenije. Po statistično podprti oceni pogostosti tovrstnih prehranskih izbir in motivov ter demografske strukture vegetarijancev in veganov se v osrednjem delu osredotoči na percepcijo in odnos splošne populacije do tovrstnih idej in praks. Ta odnos je prevladujoče skeptičen, argumenti za vegetarijanstvo in veganstvo splošne populacije ne prepričajo, do teh prehranskih praks je pretežno odklonilna. S podrobnejšo analizo izluščimo tri distinktivne skupine anketirancev: skoraj polovica je do vegetarijanstva in veganstva izrazito odklonilna, petina jim je rahlo naklonjena, tretjina pa je nekje vmes. Ključni dejavniki, ki skupine razlikujejo med seboj, so starost, izobrazba, socialni položaj anketirancev, njihovo zadovoljstvo z življenjem, odnos do politike in demokracije ter religije in duhovnosti.
Keywords: Javno mnenje; prehrana; socialna psihologija; Veganstvo; Vegetarijanstvo