Romantičnost slovenskega "romantičnega" samospeva - Nagode, Aleš (Muzikološki zbornik, 2006)
Avtor se posveča upravičenosti uporabe besedne zveze "romantični samospev" kot oznake za slovensko ustvarjanje 19. stoletja v tej zvrsti. Svoje opazovanje izpeljuje iz dveh možnih razumevanj pojma "romantika": 1. kot oznake za glasbeno ustvarjalnost med leti 1820 in 1850; in 2. kot oznake za del glasbene ustvarjalnosti 19. stoletja, zaznamovan z estetsko idejo "romantične presežnosti", ki se kaže v poudarjenem preseganju dotedanjih vsebinskih in oblikovnih omejitev.
Keywords: 19.st.; Romanticism; romantika; samospev; slovenska glasba; terminologija; terminology