Etične dileme pri rehabilitaciji starostnikov - Kos, Nataša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Obravnavanje etičnih vprašanj je v rehabilitaciji relativno novo področje. V preteklosti so bile etične dileme najpogosteje omenjane pri odločanju o aktivnem akutnem zdravljenju in ob koncu življenje. Ker pa se starost populacije povečuje in postaja poleg akutnega zdravljenja pomembno tudi izboljšanje ali vzdrževanje čim večje stopnje samostojnega funkcioniranja, je vedno več pozornosti usmerjene na etična vprašanja tudi pri rehabilitaciji. V prispevku so opisane nekatere najpogostejše etične dileme, na katere lahko naletimo pri rehabilitaciji starostnikov.
Keywords: elderly; ethical issues; Ethics; etične dileme; ortopedija; rehabilitacija; Rehabilitation; starostniki; vocational rehabilitation; waiting list